Prve ovogodišnje posjete Nacionalnom parku Una

Nacionalni park Una aktuelnu sezonu 2017 počeo je već u martu mjesecu, mnogo ranije nego prethodnih godina. S dolaskom toplijih dana došle su i prve grupne posjete, a fokus je dat radionicama o prirodi, njenom značaju i vrijednostima. Među prvim posjetiocima bila su djeca osnovnih i srednjih škola s područja Unsko-Sanskog kantona. Mali čuvari prirode iskoristili su lijepo vrijeme za organizirani obilazak Unskog  bisera prirode, te u sklopu izleta imali su priliku da uz igru i zabavu prošire svoje znanje o važnosti očuvanja prirode.

S obzirom da je edukacija i senzibilizacija javnosti o očuvanju iznimnih prirodnih i kulturnih i historijskih vrijednosti područja Nacionalnog parka Una jedna od temeljnih odrednica naše Ustanove, ponosni smo što smo već početkom sezone imali priliku predstaviti radionice za naše najmlađe posjetitelje.

Naši edukativni programi za djecu su osmišljeni tako da se putem radionica i planiranih aktivnosti u okviru odabranog programa obilaska Nacionalnog parka Una, razvija zdrava komunikacija između djece, i da kroz zabavu i rekreaciju djeca formiraju svijest o važnosti zaštite i očuvanja prirode kroz upoznavanje i promoviranje prirodnih vrijednosti parka. Aktivna igra utječe na poboljšanje zdravlja djece, a igra sa drugom djecom omogućuje djeci da nauče kako funkcionirati u timu, dijeliti, pregovarati, slušati i rješavati svakodnevne izazove života u prirodi i s prirodom.

Aktivnosti i radionice u Nacionalnom parku Una, tematski, sadržajno i metodološki su prilagođene različitim uzrastima. Poznato je da su djeca jedni od najboljih čuvara prirode, da su posebno strasni promotori pozitivnih ekoloških poruka u svojoj užoj i široj okolini, te se tako povoljan utjecaj radionica i edukacije djece višestruko umnožava i širi.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane osnovne i srednje škole, turističke agencije, te organizacije i pojedince koji žele organizirati jednodnevni izlet ovakvog tipa da nas kontaktiraju.

Programe obilaska Nacionalnog parka Una možete pogledati na našoj web stranici: http://www.nationalpark-una.ba , te putem linka: http://nationalpark-una.ba/addDocuments/uploads/1484308831979844140.pdf

Za sve informacije možete se javiti na:

Kontakt telefon: 037/221-528
E -mail: jp.np.una@gmail.com, marketing.jp.np.una@gmail.com