Završena prva akcija u sklopu "Samo malo dobre volje 2017"

Prva akcija čišćenja u sklopu šeste tradicionalne ekološke akcije pod nazivom „Samo malo dobre volje 2017“, održana je u subotu 15. aprila. Odvijala se na dionici regionalnog puta Dubovsko-Orašac u dužini od 16 km. Iako nije bilo predviđeno ovom ekološkom akcijom, zahvaljujući dobroj volji naših vrijednih nadzornika parka, očišćen je i dio magistralne ceste M5 u dužini od 3 km od Dubovskog prema Gorjevcu i ulazu broj 1 u Nacionalni park Una. U okviru ove akcije očišćene su obale i korito rijeke Une od Martin Broda do Kulen Vakufa gdje su učešće uzeli Rafting centar „Discover“ iz Kulen Vakufa, dio mještana Kulen Vakufa, kao i Uduženje ribolovaca „Una fly“ Bihać.

U ovoj ekološkoj akciji ukupno je učestvovalo preko 80 učesnika. Veoma pohvalno je da su u pomoć priskočili i najmlađi, kod kojih je već od malih nogu probuđena svijest i posebno izražena želja za ekološki čisto okruženje.

Čišćenjem je sakupljeno preko pola tone smeća, od čega oko 70% otpada čine sirovine plastičnog porijekla, staklene boce i limenke, a čija je razgradnja jako dugotrajna i teška te s toga ista predstavlja veliku opasnost za prirodu, okoliš i zdravlje ljudi. Prikupljeno je i dosta krupnog otpada, električnog i elektronskog otpada, a posebno auto otpada pronađenog uz sami rub regionalnog puta.

Učesnici prve ekološke akcije bili su članovi Vijeća učenika Gimnazije „Bihać“, zatim lokalni tim iz Bihaća iz Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini, članovi Kluba borilačkih sportova „Zino“ iz Bihaća, potom učenici O.Š. „Kulen Vakuf, Orašac“ Bihać, Trokuka Team iz Kulen Vakufa, Dobrovoljno vatrogasno društvo Kulen Vakuf i uposlenici JP Nacionalni park „Una“.

Organizaciju ove ekološke akcije podržali su:  Mljekara Meggle Bihać, Bihaćka pivovara, Sarajevski Kiseljak Bihać, Una Regata Sport Bijeli d.o.o., Pekara Leji Bihać, d.o.o. „Unatransport“ Bihać, Udruženje žena Ljutočke Doline iz Orašca, Trgovina Eni-Commerce, Autobusni prijevoz Ljutotrans d.o.o., JKP „Komrad“ Bihać i uprava Grada Bihaća.

Uprava JP Nacionalnog parka „Una“ se zahvaljuje svim savjesnim građanima koji su se odazvali našem pozivu te nam pomogli u namjeri da naše životno okruženje učinimo čišćim i zdravijim. Ovom prilikom, uprava JP Nacionalni park „Una“ se također zahvaljuje svim partnerima i donatorima koji su prepoznali važnost ovakvih dešavanja i pomogli u organizaciji i realizaciji ekološke akcije.

S obzirom da je ljudski faktor najvažniji i presudan u očuvanju naše okoline, ovom prilikom vas pozivamo da nam se i idući put pridružite kako bismo nastavili brigu o našem okolišu, te dali primjer i upozorili one nesavjesne građane koji se destruktivno ponašaju prema našoj prirodi i rijeci Uni.

Sljedeća ekološka akcija u sklopu „Samo malo dobre volje 2017“ će se održati u subotu 22. aprila na dionici puta Orašac-Kulen Vakuf.

Svi ste dobrodošli.