Medvjed Ljutoč u NP Brijuni

Proteklog vikenda u Nacionalnom parku Brijuni premijerno je predstavljen znanstveno-dokumentarni film „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč – BH 001“ Nacionalnog parka Una i otvorena je izložba „Što bi trebali znati o klimatskim promjenama“.

Klimatske su promjene vrlo aktualna tema svjetskih razmjera jer se ne tiču samo određenog zemljopisnog područja, već se reflektiraju promjenama na cijelom planetu.

Izložba ukazuje na jasne znakove klimatskih promjena gdje zaštićena područja poput Nacionalnih parkova imaju važnu ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, te mogu biti ogledni lokaliteti za praćenje promjena i povezivanje sa znanstvenom zajednicom, kako bi se predvidjeli koraci za što učinkovitiju prilagodbu na promjene.

Premijerno prikazani znanstveno-dokumentarni film „Tragom medvjeda zvanog Ljutoč – BH 001“ ostavio je zanimljiv i pozitivan dojam na prisutne. Film je snimljen u NP Una (BiH) u sklopu projekta “Divljina i život zvijeri NP Una” tijekom kojeg su praćene i znanstveno istraživane tri najveće europske zvijeri koje obitavaju na području parka: medvjed, vuk i ris. 
 
Uvod u film, filmsku ekipu i detalje sa snimanja predstavio je ravnatelj Javnog poduzeća Nacionalni park Una, Amarildo Mulić.  
 
Film prikazuje aktivnosti istraživanja medvjeda tijekom dvije godine trajanja projekta, a posebno su zanimljvi nesvakidašnji prizori humanog hvatanja, veterinarske obrade, postavljanja GPS ogrlice i satelitskog praćenja kretanja medvjeda. 
 
Uz bogatu bioraznolikost i prekrasne vizure NP Una, film prikazuje životne navike i vrijedna saznanja o medvjedima na tom području.