Razglednice sa Une - Art on the Banks of Una


Vidjeti slikara da stvara pored Une možemo često, no postoji vrijeme i događaji u godini kada unske obale ožive brojni štafelaji likovnih stvaralaca iz zemlje i svijeta. Riječ je o tradicionalnoj Likovnoj koloniji koju već punih 15 godina organizuje Centar za djecu bez roditeljskog staranja „Duga“ iz Kulen Vakufa.

Prekrasan ambijent inspiriše umjetnike na stvaralaštvo, budi inspiraciju, daje ideje za buduća djela. S druge strane, sudbina djece smještene u ovom centru, probudila je od samog početka djelovanja kolonije kod brojnih umjetnika onu najljepšu ljudsku osobinu, humanost. Zahvaljujući tome, ova kolonija ima kako umjetnički, tako i humanitarni značaj.

Broj učesnika kolonije se iz godine u godinu povećava, baš kao i broj poklonjenih djela koje tokom aukcija mogu kupiti ljubitelji umjetnosti širom svijeta. Na taj način u ljepotama Une zahvaljujući ovim umjetnicima imaju priliku uživati i oni koji na njenim obalama nikad nisu bili, a koji će, gledajući na slikama krajišku ljepoticu, to zasigurno poželjeti.