Razglednice sa Une - Flora and Fauna in the NP Una

Zelena oaza duž čitavog toka rijeke Une, od njenog izvora do ušća, krije izuzetno vrijedno bogatstvo flore i faune. Livade, pašnjaci, šume, prave su riznice različitih biljnih vrsta kojih prema procjenama ima 1900. Velika raznolikost, prisustvo reliktnih, endemičnih, rijetkih, zakonom zaštićenih vrsta, kao i jestivih, aromatičnih i ljekovitih biljaka, čine ovo područje jedinstvenim i izuzetno vrijednim.

Uz svijet flore, bogat je i svijet faune. Na temelju promatranja i proučavanja samo u području Nacionalnog parka evidentirano je 120 vrsta ptica, među njima veliki broj ugroženih vrsta, kao i ptica pjevica. Tu su i gmazovi, a ima ih oko 12 vrsta, te različiti sisavci.

Šumska prostranstva Nacionalnog parka stanište su i velikih zvijeri koje su djelimično ili u potpunosti istrebljene u Europi i koje predstavljaju pravi izazov za zoologe koji se bave njihovim proučavanjem i zaštitom.

U očuvanje uključio se i Nacionalni park kroz realizaciju projekta Divljina i život zvijeri Nacionalnog parka Una. Ovim projektom izvršena je procjena brojnosti zvijeri, ali i pokrenut sistem monitoringa medvjeda, vuka, risa i divlje mačke, zvijeri koje su u svijetu ugrožene ili u potpunosti istrebljene.

Priroda će bez čovjeka lako preživjeti, a čovjek bez prirode nikako.

Neka nam ovo bude podsjetnik da njegujemo i štitimo sve one vrijednosti koje nam je priroda uz rijeku Unu darovala.