Turistički Rotary voz/vlak "Smaragdnom dolinom rijeke Une" šesnaesti put prošao unskom prugom

JP  Nacionalni park „Una“ uz podršku Rotary kluba Bihać i Uprave Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, ove godine, po šesnaesti put, organizirao je već  Tradicionalni turistički  Rotary voz „Smaragdnom dolinom rijeke Une“ od Bihaća do Martin Broda.

S bihaćke željezničke stanice vozom, unskom prugom ka Martin Brodu krenulo je 130 putnika, domaćih ali i turista iz Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije, Crne Gore, te Njemačke, Češke  i Australije koji su tokom cijelog dana uživali u gastronomskoj ponudi ovoga kraja.  

Provod na 16.Turističkom Rotary  vozu „Smaragdnom dolinom rijeke Une“ koji je proputovao unskom prugom posjetioci će dugo pamtiti po animatoru bišćaninu Raifu Ferhatoviću u ulozi Čarlin Čaplina i Zumbul age, muzičkom bendu "Legende Japoda", tamburaškom sastavu "Prijatelji sa Une", ali i  takmičarskim  igrama poput razvijanja jufki za isključivo ženski dio posjetioca, ali isto tako i po iznenađenju odnosno učešću u ovoj vještini direktora JP Nacionalni park „Una“ Amarilda  Mulića koji se takmičio van konkurencije, a što su posjetioci nagradili velikim aplauzom.

Od ostalih takmičarskih igara izdvojit ćemo četiri najimpresivnije, također nagrađene ekološke poruke:

Prvo mjesto osvojila je gospođa Džaferović Aida iz Bihaća,

Drugo mjesto osvojila je gospođa Kuzman Vera iz Prijedora i

Treće mjesto osvojila je gospođa Kurjaković Hata iz Sarajeva, ali ipak najimpresivniju poruku i pozitivan utisak na sve prisutne ostavila je gospođa Kurić Ferida iz Zenice sa završnim riječima u njenoj ekološkoj poruci : „Čuvajte Unu, čuvajte Krajinu, jedinstvena je!“  

Nakon toga proglašeni su i pobjednici i dodjeljene simbolične nagrade naših sponzora "Bihaćke pivovare", "Meggle mljekare", "Discaver rafting centra", te "Rafting centra Svarog" i Etno restorana  „Buk“.

Poenta kao i naš cilj jeste promocija Nacionalnog parka i ovo turističko putovanje to zaista i jeste  obzirom na sve probleme birokratske prirode, jer dvije države nisu još uspostavile redovan saobraćaj na ovom dijelu unske pruge.

Promocija u suštini i jeste naša primarna intencija, ali mi također želimo promovirati unsku prugu i ovaj posebni turistički proizvod koji treba prema našim vizijama da saobraća u ljetnoj sezoni skoro svaki dan.

Cilj nam je da zajedno sa Željeznicama Federacije Bosne i Hercegovine kreiramo ovakav turistički proizvod i da imamo jednu željezničku kompoziciju na  stanici u Bihaću  na raspolaganju turističkim agencijama koje bi i dalje komercijalno mogle da rade svoj posao odnosno da prodaju ovakve turističke programe kazao je Amarildo Mulić direktor Nacionalnog parka „Una“.