Upoznaj invazivnu biljku zlatnicu

Ako krajem ljeta krenete u šetnju ljubljanskim močvarama ne možete propustiti visoku biljku sa svijetlo žutim cvjetovima koji obrastaju napuštene livade i polja, kao i neobrađene površine uz ceste i jarke. To je zlatnica ili zlatošipka! Ne autohtona obična zlatnica (Solidago virgaurea) koja raste u svijetlim šumama, na čistinama i šumskim rubovima širom Slovenije. To su strana gustocvjetna (Solidago canadensis) i velika (Solidago gigantea) zlatnica dvije najinvazivnije biljke na području ljubljanskih močvara i cijele Srednje Europe. One također uzrokuju probleme u drugim dijelovima Europe, u većini dijelova Azije, u Australiji i na Novom Zelandu. Obje vrste su autohtone u Sjevernoj Americi. Gustocvjetna zlatnica je jedna od prvih ukrasnih biljaka koje su donesene iz Sjeverne Amerike u Europu. U Britaniji je poznata još od 17. stoljeća i proširila se u većem dijelu Europe u 19. stoljeću. Nekada su je sadili u botaničkim vrtovima, parkovima i vrtovima odakle se proširila u prirodu.

Naši preci koristili su europsku zlatnicu kao lijek za ublažavanje problema s mokraćnim sustavom i za zacjeljivanje rana. Dvije strane vrste zlatnice sadrže iste aktivne tvari, ali nažalost imaju destruktivan učinak na biološku raznolikost i staništa. One se gusto rasprostranjuju, što sprječava uzgoj domaćih biljaka, čineći staništa neprikladnima za mnoge životinjske vrste. Utvrđeno je da na područjima obraslima zlatnicom ima manje mrava, što ima negativan učinak na leptire koji ovise o njima. Gustocvjetna i velika zlatnica brzo se šire, pri čemu jedna biljka proizvodi tisuće sjemenki koje se prenose vjetrom ili šire vegetativnim razmnožavanjem podzemnim stabljikama. Posebno brzo rastu na degradiranim područjima i napuštenim poljoprivrednim zemljištima koje autohtone vrste sporije naseljavaju. Slabo očišćeni strojevi jedan su od načina širenja sjemena zlatnice u takva područja, a nerijetko se šire zemljom koja se dovozi iz drugih područja za potrebe zatrpavanja površina u kojoj su sjeme i korijenje već prisutni. Njihova specifičnost je da njihovo korijenje proizvodi tvari koje usporavaju rast drugih biljaka i smanjuju njihov uspješan razvoj. Time se smanjuje biološka raznolikost drugih biljaka i organizama koji ovise o njima. Zbog tvari koje ispuštaju, tlo je manje prikladno za poljoprivrednu proizvodnju.

Redovita košnja sprječava širenje zlatnice na livadama. Međutim, smanjenje učestalosti košnje u svrhu očuvanja vrsta kojima prijeti rana košnja ili košnja u određenim sezonama može uzrokovati probleme.
Gustocvjetna i velika zlatnica cvatu od srpnja do rujna kada većina autohtonih biljaka već uvene i zbog toga ih vole pčelari. Tamo gdje rastu, oni su važna hrana za pčele, dopuštajući pčelinjim zajednicama da sačuvaju svoju snagu i omogućavajući razvoj zimskih pčela.

Autor fotografije: B. Vidmar