Zaustavimo širenje divovskog svinjskog korova

Divovski svinjski korov (Heracleum mantegazzianum) jedna je od najagresivnijih invazivnih biljnih vrsta u Europi i Sjevernoj Americi. Brzo se proširio u mnogim europskim zemljama nakon što je uveden kao ukrasna biljka iz svog prirodnog područja na Kavkazu. Glavni razlog unošenja u Europu, prema prvim zapisima u većini zapadne i sjeverne Europe, je ornamentalna znatiželja. U regijama u kojima je nedavno unesen, javlja se uglavnom u staništima u blizini ljudskih naselja i riječnih slivova.

Divovski svinjski korov je najveća zeljasta biljka u europskoj flori koja se zbog svojeg brzog i uspješnog rasta smatra vrlo konkurentnom vrstom. Nerijetko razvija velike i dominantne zajednice i zamjenjuje zavičajnu vegetaciju. Osim ekoloških problema, ova biljka predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje ljudi. Proizvodi žuti sok koji sadrži otrove koji uzrokuju opekline kože. Kontakt s očima može uzrokovati privremenu i trajnu sljepoću. Postojeće metode kontrole su ispaša, mehaničko rezanje ili kemijsko tretiranje.
Vrsta Heracleum mantegazzianum je u slivu rijeke Save pronađena samo u Sloveniji, blizu Ljubljane. Pretpostavlja se da je biljka pobjegla iz Botaničkog vrta Ljubljana 1980-ih godina u središte Ljubljane i širila se željezničkom prugom. Svake godine se provodi aktivno iskorjenjivanje, čime se kontinuirano širenje ove invazivne vrste drži pod kontrolom.
Na sreću, ova invazivna biljka još nije široko rasprostranjena u slivu rijeke Save. Prevencije radi, najvažnije je informirati ljude o njenoj prisutnosti i posljedicama. Ako vidite ovu invazivnu vrstu, reagirajte, upozorite nas i susjedstvo! Ne dodirujte je!

Samo rano otkrivanje i brza reakcija mogu spriječiti njeno širenje!

 

Autorica fotografija: Klara Szabados