Obilježen Svjetski dan vlažnih staništa

Povodom obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa 7. i 27. veljače 2020. održana su edukativna predavanja u Osnovnoj školi Sveta Nedelja te Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Samobor s ciljem podizanja svijesti učenika o važnosti očuvanja i zaštiti vlažnih staništa u svijetu, ali i našoj županiji. Učenici 8.-ih i 1.-ih razreda, zahvaljujući inicijativi prof. Ivice Kapuđije i Sanje Đurđević, imali su priliku od predavača iz JU Zeleni Prsten Zagrebačke županije naučiti što su to vlažna staništa, što ih ugrožava, zašto nestaju i koja vlažna staništa mogu naći u blizini svoje škole.

Vlažna staništa najugroženija su područja na svijetu. U posljednjih 100 godina nepovratno je izgubljeno 64 % močvarnih područja u svijetu zbog isušivanja, onečišćenja i prekomjernoga iskorištavanja njihovih resursa. Cilj obilježavanja Svjetskog dana vlažnih staništa je edukacijom javnosti o njihovoj važnosti spriječiti njihov gubitak, osigurati očuvanje i potaknuti razumno korištenje močvara u cijelom svijetu.

Vlažna ili močvarna područja su staništa koja su stalno ili samo privremeno prekrivena vodom. To su stalne ili povremene vode stajačice i tekućice, poplavne šume i livade, obala mora i koraljni grebeni. Od velike su važnosti radi svojih ekoloških svojstava, funkcija i gospodarskih vrijednosti. Izdvajamo tek nekolicinu vrijednosti iz niza korisnih značajki ovih područja: obnavljanje zaliha podzemnih voda, učvršćivanje obala, zadržavanje hranjivih tvari i sedimenata, ublažavanje klimatskih promjena, pročišćavanje vode, prirodan i učinkovit sustav obrane od poplava. Izvor su velike biološke raznolikosti, staništa brojnih gospodarski važnih biljnih i životinjskih vrsta, a pružaju i velike mogućnosti za razvoj turizma, rekreacije i zanimljive školske izlete.

Rijeka Sava predstavlja vrijedno i važno vlažno stanište za stanovnike Zagrebačke županije, zaključili su učenici u suradnji s predavačicom Ivanom Sučić koja im je predstavila Sava TIES projekt i približila problematiku invazivnih stranih vrsta. Te vrste druga su najveća prijetnja bioraznolikosti na globalnoj razini, odmah nakon izravnog uništavanja prirodnih staništa. Učenici su imali priliku upoznati biljke koje se ubrajaju među invazivne strane vrste prisutne u njihovoj okolici i kako spriječiti njihovo širenje.
Svjetski dan vlažnih staništa obilježava se svake godine 2. veljače diljem svijeta. Ove godine je prijavljeno ukupno 1416 događaja u cijelome svijetu koji promoviraju važnost vlažnih staništa, od čega je u Europi 903, a u Hrvatskoj 6, uključujući naša gostovanja u školama.

 

Fotografije: JU Zeleni prsten Zagrebačke županije

Preuzeto: http://zeleni-prsten.hr/