Radionica na temu invazivnih vrsta održana u Sarajevu, BiH

U Sarajevu je dana 18. veljače 2020. godine, održana prva radionica u okviru projekta „Utvrđivanje prisustva i kartiranje distribucije invazivnih vrsta na teritoriju zaštićenih područja Kantona Sarajevo“. Projekt provode Udruženje za biološka istraživanja i zaštitu prirode BIO.LOG u suradnji s Kantonalnom javnom ustanovom za zaštićena prirodna područja, a financira ga Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH.

Na prvoj radionici su predstavljeni ciljevi projekta te rezultati prve faze terenskog rada i kartiranja invazivnih vrsta u zaštićenim područjima Kantona Sarajevo. Tom prilikom su svoj rad predstavile i druge organizacije i institucije koje rade na problemu invazivnih vrsta u Bosni i Hercegovini. Na radionici je istaknut značaj problema invazivnih vrsta, posebno u zaštićenim područjima, te važnost donošenja mjera za njihovo suzbijanje.

Naš projektni partner, Centar za životnu sredinu, je tom prilikom predstavio projekat “Sava TIES” i iskustva nastala u dosadašnjem radu na implementaciji ovog projekta koji provode na području Zaštićenog staništa “Tišina”, općina Šamac. Prisutni su razmijenili aktualne informacije i iskustva o ovoj temi s ciljem uspostavljanja buduće suradnje kao i mogućnosti kreiranja baze podataka. Jedan od zaključaka ove radionice je i neophodnost uspostavljanja sistema praćenja širenja i kontrole invazivnih vrsta u Bosni i Hercegovini.