Edukativna predavanja o invazivnim stranim vrstama

U okviru međunarodnog projekta Sava TIES, tijekom veljače 2020. održana su predavanja o invazivnim stranim vrstama u susjednoj nam državi Srbiji. Učenici osnovnih škola “Filip Višnjić” u Jameni i Moroviću (Srijem) su upoznati sa invazivnim stranim vrstama i opasnostima koje one predstavljaju za ljudsko zdravlje, prirodu i gospodarstvo. Predavanja su krajem veljače preventivno zaustavljena iz zdravstvenih razloga uzrokovanih korona virusom COVID 19.

Predavači jednog od projektnih partnera Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada, objasnili su učenicima važnost rijeke Save kao međunarodnog koridora koji povezuje četiri države. Na praktičnim primjerima invazivnih vrsta u Posavini (ambrozija, pajasen i druge) prikazano je kako je čovjek slučajno i bez loših namjera u prirodu unio vrste koje ovdje nemaju prirodnih neprijatelja i nekontrolirano se šire u povoljnim uvjetima te za širenje, kao i domaće vrste, koriste sliv rijeke Save. Pojašnjeno je kako veličina štete koju uzrokuju te troškovi suzbijanja ovise o pravovremenom prepoznavanju i prijavi takvih vrsta.

Učenici su prepoznavali domaće i strane vrste koje imaju različitu ulogu u prirodi, a nalaze se u njihovom okruženju. Po završetku predavanja, učenicima su podijeljeni prigodni promotivni paketi.