50 godina Dana planeta Zemlje, 22.april

Dan planeta Zemlje u gotovo svim zemljama svijeta obilježava se 22. aprila, a ova godina je ipak posebna jer se obilježava 50-a godišnica. Ovogodišnja tema su klimatske promjene i akcije koje bi se trebale provoditi kako bi one što manje utjecale na okoliš i čovječanstvo.

Prvi put ovaj je događaj obilježen 22.aprila 1970.godine u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Američki senator Gaylord Nelson godinu dana prije zgrozio se nad posljedicama izljeva nafte uz obalu Kalifornije, te vrativši se u američki parlament, izborio da se ovaj dan proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje.

Ekološkim akcijama “Samo malo dobre volje” tokom aprila i maja mjeseca, u organizaciji JP Nacionalnog parka “Una” od 2012.godine, obilježavamo ovaj značajni datum, a s ciljem podizanja svijesti o važnosti čistog i ekološki sigurnog okoliša, ukazivanju na očuvanje prirodnih resursa, te samim tim doprinosimo razvoju turizma.

Biti ekološki osviješten i nije tako teško. Postoji mnogo malih stvari koje svakodnevno svi možemo raditi, a pomažu očuvanju naše planete.

Evo par ideja:

*Jedite više lokalno i ekološki uzgojene hrane

*Odvajajte otpad i reciklirajte ga

*Pažljivo trošite vodu

*Gasite svjetla kada vam nisu potrebna

*Ne bacajte smeće u prirodu

*Više koristite papirnatu ambalažu, a manje onu plastičnu

*Koristite baterije koje se mogu ponovno napuniti

*Manje trošite papir, npr. račune plaćajte preko interneta

*Manje se vozite automobilom, a više koristite biciklo

*I najvažnije na kraju: NE BACAJ SMEĆE U PRIRODU!

Sretan nam Dan planeta Zemlje!