Evropski dan parkova: Zdravi parkovi, zdravi ljudi

Zaštićena područja će 24. maj iskoristiti i kao poziv građanima da posjete parkove koji su ponovo otvoreni

Podgorica, 22. maj 2020. godine – Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u cjelosti. Danas je ipak više nego prije potrebno istaći da oni ne štite samo naše prirodne resurse, već imaju veliku ulogu u očuvanju ljudskog zdravlja. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi.

Brojna zaštićena područja širom Evrope, ali i u našem regionu iskoristiće 24. maj kao poziv posjetiocima da se vrate u parkove.

Pozivamo sve posjetioce zaštićenih područja da u narednim mjesecima iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posjetiocima. To se, osim poštovanjem opštih mjera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posjeta, izbegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposjećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno bih istakao potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljam ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisani način”, ističe izvršni direktor Parkova Dinarida Zoran Mrdak.

Odgovorno ponašanje prema prirodi ove godine promoviše se pod sloganom “Zdravi parkovi, zdravi ljudi”, jer jedino očuvani parkovi mogu doprinijeti očuvanju i čovjekovog zdravlja.

“Samo očuvani parkovi i zaštićena područja nastaviće da pružaju brojne ekosistemske usluge, u koje spadaju i benefiti po ljudsko zdravlje. Zbog toga je neophodno obezbediti njihovo adekvatno finansiranje koje će potom biti usmjereno ka poboljšanju upravljanja parkova i razvijanju održivih aktivnosti. Jedna od mogućih aktivnosti svakako je edukacija, jer su parkovi svojevrsne učionice na otvorenom, koje omogućavaju fizičko distanciranje u situaciji kada je i dalje neophodno poštovati mjere za očuvanje javnog zdravlja”, izjavio je menadžer WWF-ovog programa za zaštićena područja Marko Pećarević.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi u Švedskoj.

Za dodatne informacije: Jelena Marojević Galić, Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida 067 860 220, jelena.marojevic@parksdinarides.org

O PARKOVIMA DINARIDA:

Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida posvećena je unapređenju prirodnih i kulturnih vrijednosti zastićenih područja Dinarida, njihovoj promociju i podršci, kao i primjeni dobrih praksi održivog razvoja i upravljanja. Mrežu Parkova Dinarida čini više od 90 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova*, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a središte mreže je u Podgorici.

Više informacija na: http://parksdinarides.org/me/