ULAZ BR.1 GORJEVAC/Pješačko-biciklistička-putnička staza

Ukoliko vam nedostaje inspiracija za intenzivne ljetne aktivnost a ljubitelji ste prirode, Nacionalni park „Una“ svojom velikom pozornicom idealan je za vaše individualne i porodične ljetne aktivnosti. Svim šetačima, rekreativcima, ljubiteljima prirode, pješačenja i biciklizma na uživanje nudimo stazu na ulazu broj 1. Gorjevac u Nacionalnom parku „Una“.

Pozivamo vas da otkrijete 14 km pješačko-biciklističke i putne staze koja vodi od ulaza broj 1. Gorjevac do veličanstvenog i najvećeg slapa na rijeci Uni Štrbačkog buka.

Vrijeme automobilom cca 45 min.

Vrijeme hoda: zavisno od fizičke spremnosti i vremenskih pauza, lagana šetnja cca 2,5 - 4,5 h.

Teren: staza je lakša i primjerena je za sve uzraste.

Dužina staze: 14 km.

Opis staze:

Staza polazi od naplatne kućice ulaz broj 1. Gorjevac u Nacionalnom parku „Una“, što predstavlja veliku pogodnost gdje možete obilazak nastaviti automobilom ili se parkirati i uputiti u avanture pješačenjem ili biciklom. Ukoliko se odlučite na pješačenje ili biciklizam staza vodi dužinom 14 km kroz krajobraze sa fino nasutim i održavanim putem uz blage uzbrdice sa manjim brojem krivina. Duž cijele staze nalaze se klupe i šadrvani namijenjeni za odmor i predah uz poučne table i smjernice ka samom cilju. Brojnost smjerova i odredišta jednako će zadovoljiti pješake, rekreativce kao i iskusne planinare. Nezavisno za koju varijantu obilaska se odlučite jedno je sigurno bioraznolikost, očuvana priroda i posebnosti kraja bit će itekako dobar izgovor da svoj boravak produžite za koji sat više.

 14 km       2.5 – 4,5 h lagana