Školska radionica o invazivnim stranim biljkama

S ciljem upoznavanja školaraca s tematikom invazivnih stranih vrsta, održana je 11. prosinca radionica na tu temu u Osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu. Djeca četvrtog razreda su kroz igru i interaktivnu radionicu upoznala što su to invazivne strane biljke, koje rastu u njihovoj blizini i što učiniti kada i ako ih pronađu.

Invazivne strane vrste su biljke, životinje i drugi organizmi koji nisu prirodno rasprostranjeni na određenom području, već su unesene prvenstveno ljudskim utjecajem. One su glavni izazov za zaštitu bioraznolikosti u 21. stoljeću. Nekontrolirano se šire slivom rijeke Save, istiskuju domaće vrste, imaju negativan utjecaj na druge zavičajne vrste, uništavaju plodnost tla, smanjuju obradive poljoprivredne površine, uzrokuju velike probleme kod obrane od poplava sl. Ukratko – mijenjaju prirodna staništa od europskog značaja i iznimno ih je teško iskorijeniti. Procjenjuje se da šteta koju imaju na svjetsku ekonomiju iznosi oko 1.4 bilijuna dolara, tj. oko 5% vrijednosti svjetskog gospodarstva.

Radionicu je održala udruga Bioteka u suradnji s Javnom ustanovom Zeleni Prsten Zagrebačke županije. Učenici 4. b razreda i njihova učiteljica Marina Pavlić na razigran su način saznali zanimljivosti o biljkama poput čivitnjače, zlatnice, prave svilenica i ambrozije te zašto one ugrožavaju naše domaće vrste i kako negativno utječu i na čovjeka.  Polaznici radionice bili su vrlo kreativni te su sami osmislili i nacrtali izmišljenu invazivnu stranu biljku i dodijelili joj neobična imena. Crteži će biti dio razredne izložbe i svakodnevno će podsjećati učenike na potencijalnu buduću invaziju koja im prijeti.

Tematika invazivnih stranih vrsta vrlo je apstraktna, stoga je bio izazov kako je približiti najmlađim uzrastima. U sklopu Sava TIES projekta osmišljene su interaktivne radionice pomoću kojih će najmlađi uzrasti, školarci i šira javnost moći na zanimljiv način naučiti korisne informacije. Polaznici takvih radionica imat će priliku upoznati koje biljke se ubrajaju među invazivne strane vrste prisutne u njihovoj okolici i kako spriječiti njihovo širenje. Edukacija i informiranje vrlo je važan alat u postizanju osvještenosti javnosti o zabrinjavajućoj problematici koju uzrokuju ovakve vrste u našem okolišu. Iduće godine će projektni partneri provođenjem edukativnih radionica nastojati proširiti znanje svim interesnim skupinama o invazivnim stranim biljkama koje su prisutne u slivu rijeke Save.