7. sastanak partnera Sava TIES projekta

Pretposljednji sastanak projektnog tima održan je 23.02.2021. godine. Ponovno je organiziran u virtualnom izdanju zbog okolnosti uzrokovanih globalnom pandemijom koronavirusom. Osim sastanka, 24.02.2021. održana je četvrta regionalna radionica za razvoj i jačanje kapaciteta SavaParks mreže i treći trening s primjerima dobrih praksa u upravljanju invazivnim stranim vrstama. Na radionici i treningu sudjelovalo je više od trideset sudionika i članova mreže SavaParks.

Mreža okuplja 20-ak članova iz 13 različitih institucija i 5 zemalja (Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija i Njemačka). Kako bi Mreža postala jača i efikasnija u zaštiti prirodnih i kulturnih vrijednosti sliva rijeke Save, na radionici se raspravljalo o njenoj formalnoj registraciji. Težnja članova je da Mreža započne s radom kao formalno registrirano tijelo, priznato i poznato u svih pet zemalja i šire. Cilj je da Mreža ostane aktivna i učinkovita, a neovisna isključivo o projektima koji trenutno omogućuju njen rad. O ovoj tematici članovi će nastaviti raspravljati na posljednjem sastanku Sava TIES projekta u svibnju kada će budućnost Mreže biti definirana.

Za potrebe stručnog usavršavanja članova Mreže i projektnih partnera organiziran je trening s primjerima dobrih praksi u upravljanju invazivnim stranim vrstama, s naglaskom na biljkama. Predavači, koji su nesebično podijelili svoja iskustva i znanja s članovima Mreže, su svjetski priznati stručnjaci u području invazivnih vrsta iz raznih dijelova svijeta – Južne Afrike, Kanade, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Bugarske, Slovenije i Srbije. Ovakav splet globalnog znanja rezultirao je iznimno vrijednom razmjenom iskustava i informacija te povezivanjem stručnjaka koji teže istom cilju – učinkovitom upravljanju invazivnim stranim vrstama.

Sedam predavača s raznih kontinenata podijelili su svoja iskustva i primjenjiva znanja o mjerama i načinima suzbijanja invazivnih stranih vrsta. Valja istaknuti neke od činjenica koje su sudionici imali prilike čuti poput te da su riječni sustavi jedan od najvažnijih puteva unosa i širenja invazivnih vrsta što je istaknuo Dr. Llewellyn Foxcroft stručnjak iz Nacionalnog parka Kruger u Južnoj Africi. Prof. dr. Brendon M. H. Larson sa Sveučilišta Waterloo iz Kanade istaknuo je da su invazivne strane vrste samo “prolaznici” uzrokovani promjenama u okolišu te da one reflektiraju širu ekološku problematiku. Ljudski utjecaj prisutan je svugdje na Zemlji, pa čak i u najdubljim dijelovima oceana – rekao je Brendon. Iznio je sudionicima zabrinjavajuće činjenice na konkretnom primjeru gdje su djeca u provedenom istraživanju prepoznala više invazivnih, nego domaćih vrsta, a još šokantnija je spoznaja da su znala prepoznati više imaginarnih likova crtanog filma Pokemon od pravih životinja. Prof. dr. Larson predavanje je završio pitanjem koje bi si svatko od nas trebao postaviti: “Koje prirodne vrijednosti ćemo ostaviti za buduće generacije, našoj djeci i unucima?!”. Invazivne strane vrste su globalni problem i to ne možemo promijeniti, ali ono što možemo učiniti je promijeniti svoje životne navike – zaključio je Larson. Ostali su predavači također sa sudionicima podijelili vlastita iskustva u borbi s invazivnim vrstama čime je ovaj uspješno odrađen trening omogućio uvid u potencijalna rješenja primjenjiva u slivu rijeke Save.