Evropski pokret u BiH dodijelio ordene zaslužnim građanima BiH

Evropski pokret u Bosni i Hercegovini dodijelio je "Ordene naroda, građanki i građana Bosne i Hercegovine", u sklopu projekta "Dani i mjeseci Evrope u BiH 2021", a direktor Nacionalnog parka "Una" kao istaknuti član ovog Pokreta, prisustvovao je događaju, uručio nagrade i pozvao ovogodišnje laureate da posjete Nacionalni park "Una".

Ordeni su uručeni tim-menadžerici ženske košarkaške reprezentacije BiH Raziji Mujanović i jednoj od najboljih bh. košarkašica Nikolini Babić, federalnoj ministrici okoliša i turizma Editi Đapo, predsjedniku Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmetu Egrliću, te osnivaču SBF-a i bivšem direktoru BBI banke Ameru Bukviću.

Kako je kazao predsjednik Evropskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, BiH nema funkcionalan zakon o medaljama i ordenima, stoga je Evropski pokret u BiH, kao društveno-odgovorna organizacija, od 2010. godine, kada je ukinut vizni režim s EU, preuzeo na sebe ulogu dodjeljivanja ordena.

Praštalo je istaknuo uspjehe današnjih laureata, naglasivši da je ženska košarkaška reprezentacija BiH ostvarila ogroman uspjeh osvojivši peto mjesto na Evropskom prvenstvu, a taj uspjeh je još veći kad uzemamo u obzir da nije imala pomoć države niti relevantnih institucija.
Tim-menadžerica bh. košarkašica Razija Mujanović vjeruje da je BiH, osvojivši peto mjesto na EP-u, pokazala da male države mogu ostvariti velike uspjehe i da ženska košarkaška reprezentacija BiH tek treba da pokaže stvarnu snagu i donese medalju s jednog velikog takmičenja.
Nikolina Babić ističe da je igranje za reprezentaciju BiH veliko zadovoljstvo i da će ta ekipa bh. košarkašica sigurno ostvarivati još veće uspjehe.
Ministrica Edita Đapo je podsjetila da se u oblasti okoliša i turizma učinjeni veliki reformski procesi i doneseni važni zakoni i da će tokom pristupanja Evropskoj uniji oblast okoliša činiti oko 30 posto pravne stečevine EU.