V Međunarodna konferencija Parkova Dinarida - mreže zaštićenih područja Dinarida

Na sjednici Generalne Skupštine Asocijacije Zaštićenih područja "Parkova Dinarida" koja je održana danas u Baru (Crna Gora) direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić, jednoglasno je izabran za člana Upravnog odbora ove regionalne strukovne Asocijacije, a zatim na konstituirajućoj sjednici Upravnog odbora izabran je i za Predsjednika ovog tijela.
 
Amarildo Mulić: Ovo je veliko priznanje i izuzetna čast osobno za mene, kao i za Nacionalni park "UNA", te jos jedna potvrda naše uspješnosti u procesu uspostave i razvoja Nacionalnog parka " UNA" i doprinosa u unapređenju oblasti zaštite prirode i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini i regionu.
 
Glavne teme ovogodišnje konferencije su status zaštite prirode u zaštićenim područjima u regionu Dinarida, kao i izazovi sa kojima će se zaštićena područja suočavati u narednoj deceniji.
Na današnjoj konferenciji direktor Nacionalnog parka "Una" Amarildo Mulić je imao obraćanje i održao je prezentaciju aktivnosti Parka u periodu trajanja pandemije, a sutra će biti održana VI Generalna Skupština Parkova Dinarida na kojoj će se izabrati novo rukovodstvo Asocijacije za period od narednih pet godina, i to: Upravni odbor, Predsjednik i tri potpredsjednika generalne Skupštine.
 
Mrežu Parkova Dinarida od danas čini 98 zaštićenih područja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije. Članovi Parkova Dinarida su također i fizička lica, ljubitelji prirode i prijatelji mreže od njenog osnivanja. Službeno, Asocijacija "Parkovi Dinarida - mreža zaštićenih područja Dinarida" osnovana je u Podgorici krajem 2014. godine, a sjedište mreže je u Podgorici.