Česta pitanja

Da li je dozvoljeno paljenje vatre (roštiljanje) unutar granica NP Una?

Loženje vatre (roštiljanje) je prema članu 6. Zakona o NP „Una“ strogo zabranjeno izvan za to određenih i uređenih mjesta, osim nadziranog paljenja vatre za stanovništvo u Nacionalnom parku pri obavljanju poljoprivredne djelatnosti ili paljenja drvnih otpadaka na otvorenim prostorima radi održavanja i zaštite šuma.

Loženje vatre za posjetioce je dozvoljeno u piknik prostoru samo na roštiljima čije ložište je izdignuto iznad zemlje i to:

- gornjem dijelu lokaliteta Štrbački buk, dok je u donjem dijelu ispod drvene staze otvorena vatra zabranjena. U donjem dijelu je moguće koristiti samo plinski roštilj. Postoji mogućnost korištenja roštilja i u zidanoj pecari bifea u dogovoru sa osobljem.

- u piknik zoni Lučica - Martin brod je dozvoljeno korištenje roštilja sa ložištem izdignutim iznad zemlje.

Po završetku upotrebe roštilja vatra se mora ugasiti vodom. Strogo je zabranjeno istresanje žara i pepela po okolišu.

 

Da li je dozvoljeno kupanje u rijekama NP Una?

U Nacionalnom parku Una posjetiteljima je dozvoljeno kupanje u rijeci Uni na posebno označenim i za to predviđenim mjestima za vrijeme dok su ulazi u posjetilačke zone otvoreni. Kupanje je dozvoljeno i van posjetilačkih zona u naseljenim mjestima na lokalitetima na rijeci Uni koje je od ranije lokalno stanovništvo koristilo za ovu svrhu.

Zabranjeno je kupanje 50 m uzvodno i nizvodno od slapova na rijeci Uni, hodanje po sedrenim barijerama (osim skipera na određenim lokalitetima), te kupanje u drugim rijekama Parka (Unac i Krka).

Koje sportsko rekreativne aktivnosti možete upražnjavati u Nacionalnom parku Una?

Najatraktivniji i najposjećeniji lokaliteti u NP Una su: Štrbački buk, Martin Brod – Milančev buk, Kulen Vakuf i Lohovo - Račić.

Posjetiocima koje interesuje aktivni odmor predlažemo vožnju biciklom sjevernom zonom parka dionicom Gorjevac – Štrbački buk u dužini od 14 km i Štrbački buk – Orašac uz rijeku Unu u dužini od 8 km kao i pješačenje od ulaza br. 2 Ćukovi do Štrbačkog buka tematskom poučnom stazom "Putevima prošlosti" u dužini od 5 km. 

U srednjoj zoni područja parka iz mjesta Kulen Vakuf stazom „Bunari“ prema starom gradu Ostrovica i dalje po platou Kalati preko Demirovića brda do Klise i nazad asfaltnim putem u Kulen Vakuf. Isto tako postoji mogućnost kraće šetnje iz centra Kulen Vakufa prema starom gradu Havala koji se izdiže iznad desne obale Une. 

U Martin Brodu pješačenje kanjonom lijevom obalom Unca ka Crnom vrelu, a za one koji nisu skloni dužem pješačenju predlažemo obilazak dijela kanjona desnom obalom stazom "Tuneli" ili najkraću verziju kružnog pješačenja kroz selo od Milančevog buka ka Gornjem selu i povratak prema Manastiru Rmanj. Za ljubitelje biciklizma i pješačenja makadamskim putevima i pješačkim stazama pogodna je dionica od Martin broda ka ušću Krke u Unu i dalje na plato južne zone kroz predivne krajolike oko sela Veliki i Mali Cvjetnić, Boboljusci, Hrnjadi i Trubar.

Također preporučujemo adrenalinske ture rafting i kajak čamcima dionicom Štrbački buk – Lohovo ili mirnijom dionicom za familije sa djecom, od Martin Broda do Kulen Vakufa ili u zoni slapa Dvoslap u Lohovu uz samu granicu NP Una. Za usluge raftinga i kajaka obratite se nekoj od agencija http://nationalpark-una.ba/bs/kategorija.php?id=12 

Tu je i ponuda ribolovnih aktivnosti u revirima na rijeci Uni i na manjem dijelu rijeke Unac, a ribolovne dozvole po važećem cjenovniku ( http://nationalpark-una.ba/addDocuments/uploads/14557535511488805027.pdf ).

Ukoliko vam je potreban ribolovni vodič, možete nam se obratiti za više informacija.

Koji je ulaz prema Štrbačkom buku najpristupačniji za putnički promet?

Ulaz br. 3 Ćelije je najpristupačniji i najfrekventniji ulaz koji vodi ka Štrbačkom buku a nalazi se na dionici koja vodi od Orašca prema Štrbačkom buku. Radi se o makadamskom putu u dužini od 8 km, a ulazno-kontrolni punkt se nalazi u selu Ćelije na 4,5 km od Orašca tj. asfaltnog puta R408 (Orašac-Kulen Vakuf), kod kojeg se nalazi i manji prostor za parkiranje vozila za one posjetitelje koji žele do Štrbačkog buka prošetati uz rijeku Unu (3,5 km). Prometovanje ovom dionicom je dozvoljeno samo za putnički promet tj. automobile i minibus vozila do max. 35 sjedišta, kao i motociklima. Velikim autobusima nije dozvoljeno prometovanje ovim putem s obzirom da je na određenim dijelovima put uzak i nije prilagođen za velika vozila s toga za organizirane velike grupe vršimo posredništvo u organizaciji prijevoza. 

Da li je dozvoljen ulaz psima u Nacionalni park Una?

Psima je dopušten ulaz u Park isključivo u pratnji vlasnika i tokom boravka cijelo vrijeme mora biti na povodcu. Pri prijevozu (autobusom, minibusom) pas mora imati brnjicu. Prilikom posjete Nacionalnom parku, psima nije dozvoljen pristup u unutrašnji prostor sakralnih objekata i na šetnicu u posjetilačkim zonama Štrbački buk i Martin Brod (zbog uskog prolaza).

Da li je dozvoljen lov i ribolov unutar granica NP Una?

Nije dozvoljeno loviti ribu izvan granica revira određenih Odlukama NP Una, kao i rekreacijski ribolov bez validne ribolovne dozvole, nije dozvoljeno ni loviti, hvatati, rastjerivati ili uznemiravati divljač i druge životinjske vrste.

Ko ostvaruje popust na ulaznice za NP Una?

Invalidi rata i članovi Udruženja šehida i poginulih boraca (branitelja) imaju slobodan ulaz uz predočenje iskaznice i lične karte. Za grupe koje broje 25 i više posjetitelja odobrava se slobodan ulaz za vodiča grupe i vozača autobusa.  Lokalno stanovništvo koje živi u Nacionalnom parku, odnosno u mjesnim zajednicama Kulen Vakuf i Martin Brod ima besplatan ulaz u posjetilačku zonu Martin Brod – Milančev buk, a stanovnici koji žive u mjesnoj zajednici Orašac u posjetilačku zonu Štrbački buk – Lohovo. Ulaz u NP se, uz predočenje ličnog dokumenta i dokumenta o vlasništvu, ne naplaćuje osobama koje imaju nekretnine u posjetilačkim zonama, u smislu neometanog prilaza istima. Besplatan ulaz u posjetilačke zone imaju novinari uz pokaz validne službene iskaznice sa fotografijom (PRESS). Sve posjetiteljke koje se zovu Una, imaju besplatan ulaz u posjetilačke zone Nacionalnog parka Una uz predočenje validnog dokumenta sa fotografijom.

Da li se smije kampirati u NP Una?

Kampiranje u Nacionalnom parku Una dozvoljeno je isključivo u organiziranim kampovima odnosno mjestima određenim za tu svrhu.

Gdje mogu kupiti suvenire Nacionalnog parka "Una" ?

Ako želite zadržati svoje ugodne uspomene na Nacionalni park Una, posjetite naš Info Point ili Upravu Nacionalnog parka i odaberite  suvenir po vašem izboru.

Naši Info Point-i se nalaze na ulazima u Nacionalni park “Una”, a oni su Gorjevac (Ulaz 1), Ćelije (Ulaz 3) i Martin Brod (Ulaz 5), a Uprava na adresi Bosanska 17d, 77000 Bihać

U ponudi imamo razglednice sa motivima iz Nacionalnog parka “Una”, naljepnice sa grbom Nacionalnog parka “Una” i turističke mape Nacionalnog parka “Una”.