Rafting-kajak

Rafting i kajakaštvo predstavljaju najuzbudljivije i najzastupljenije sportsko rekreativne aktivnosti na vodama Nacionalnog parka "Una" koje nudi nekoliko odlično organiziranih rafting agencija koje će vam osigurati nezaboravne trenutke plovidbe najatraktivnijom dionicom na rijeci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo. Dionica se cijelom dužinom proteže kroz Nacionalni park u dužini od 15 kilometara.


Težina Une za vrijeme visokog vodostaja tokom aprila i maja je od 3 - 5 stepeni. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidljiv, pun brzaka s mnogo valova i virova. Tokom srednjeg vodostaja, težina je 2 - 4 stepena, staza je složena i snažna sa uzburkanom vodom oko stijena sedre, strujama i zavojima kad su adrenalinska iznenađenja moguća i poželjna da biste osjetili potpuni doživljaj plovidbe ovom rijekom. Ovisno od vremenskih uvjeta tokom određene godine, sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra.

Ukratko – osnovne karakteristike etape:

ŠTRBAČKI BUK - LOSKUN - LOHOVO (15 km)

  • Težina vode oko 4-5 stepeni (1. dio)
  • Težina vode oko 1-2 stepeni (2. dio)
  • Vožnja traje oko 4 sata
  • Temperatura vode: od 13 do 17 C

Dodatnu atrakciju za posjetitelje na ovoj dionici predstavljaju skokovi skipera (upravljača čamca) sa najvišeg vodopada na Uni Štrbačkog buka sa 18 m visine.

O raftingu i kajaku na rijeci Uni kao i cijenama usluga više možete pronaći na web stranicama rafting agencija koje su ovlaštene od uprave Nacionalnog parka za vršenje ovih usluga. Sve agencije koje pružaju usluge plovidbe raft čamcem, kajakom i kanuom imaju obučene i licencirane skipere, registrirane čamce, a svi gosti - rafteri su osigurani i opremljeni adekvatnom opremom. Plovidba na drugim rijekama u Nacionalnom parku, Uncu i Krki, nije dozvoljena.