Ronjenje

Rijeka Una je smaragdna kraljica među rijekama. Bistra, divlja i brza, maksimalne dubine 25 m. Ronjenje na rijeci Uni se razlikuje od ronjenja u moru, a radi specifičnosti stepenovano je u rasponu od 1 do 5.

  • 1. i 2. stepen preporučujemo početnicima
  • 3. stepen preporučujemo naprednim roniocima
  • 4. i 5. stepen preporučujemo isključivo iskusnim roniocima.

Prava ronilačka avantura počinje upravo na rijeci Uni, jednoj od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi. Nezaboravnu ronilačku priču možete doživjeti samo na jednom mjestu i jednoj rijeci – UNI, a koja obuhvata: Ronjenje ispod unskih slapova i Speed River Diving. Dok se vodena masa ruši sa predivnih slapova, kovitla i pretvara u pjenu, osjećate tu čudesnu dinamiku i shvatate da se nalazite u novoj ronilačkoj dimenziji speed river diving.

Ako je rafting na divljoj rijeci adrenalinska avantura na površini, onda je to sigurno Speed river diving ispod vodene površine. Ova avantura je rođena i dobila svoje ime u Bihaću, a već je uspjela okupiti svoje pristalice, adrenalinske ovisnike iz Češke, Mađarske, Francuske, Njemačke itd. Speed river diving predstavlja ronjenje u divljoj rijeci prepuno uzbuđenja i borbu sa podvodnim strujama i preprekama. Pored Une svakako moramo spomenuti Klokot i Dabar, izuzetno čiste i bistre rijeke, bogate florom i faunom, a koje se nalaze van područja Nacionalnog parka. Voda je kristalno čista i prozirna, idealna za podvodne video i photo zaljubljenike. O kvalitetu i čistoći ovih rijeka dovoljno govori činjenica da su ovo rijeke sa pitkom vodom, koja se koriste za ljudsku upotrebu u Bihaću i dijelovima Sanskog Mosta. Ronjenja u bistrim vodama Une vode iskusni Instruktori i Divemasteri, koji brinu o Vašoj sigurnosti u novom okruženju.

SPELEO RONJENJE (CAVE DIVING)

Na području Bihaća i doline rijeke Une završavaju se dva velika kraška sistema, ličko-plješevički sa jedne i grmečki sa druge strane. Zahvaljujući ovakvom položaju, naše područje obiluje sa velikim izvorištima pitke vode i značajnim brojem potopljenih speleo objekata. Dosadašnje speleo-ronilačke ekspedicije koje su organizovene zajedno sa roniocima iz Francuske, Češke i Mađarske, ukazale su na ogromno prirodno bogatstvo sa kojim raspolažemo. Predivni prirodni izvori sa još ljepšim spiljama jedinstven su fenomen u svijetu. Do sada je registrovano preko deset velikih speleo-objekata ispunjenih vodom, od kojih je djelimično ispitano pet. Posebno se ističe izvorište Klokota čije dno još nije dotaknuto, a dospjelo se do dubine od 104.5 m. Na našem području se nalazi veći broj nedirnutih lokacija, koje će u narednom periodu biti predmet okupljanja međunarodnih speleo-ronilačkih istraživačkih ekspedicija. Speleo objekat "Pećina" koji je za sada djelimično istražen u dužini 150 m, idealna je destinacija za obuku speleo-ronilaca.

KRAŠKI FENOMEN

Tokom relativno ograničenih ulazaka u izvorišta i špilje ispunjene vodom, pronađeni su i određen oblici života koji su iznenadili domaću i stranu naučnu javnost iz područja speleobiologije. Pronađena je i fotografisana Proteus Anguinus (Čovječija ribica) i izuzetno rijedak species Isopoda Cirolanidae Sphaeromides koji je prvi put determinisan u BiH, a do sada pronađen samo u JI Francuskoj, zatim u pojasu duž Jadranske obale (kutak Italije – Slovenija (Istra) – Hrvatska (Istra-Dalmacija) – Crna Gora, te u Bugarskoj i istočnoj Srbiji.