Ulaz br. 5 Martin Brod

Ulaz br. 5 u Martin Brodu se nalazi u dijelu naselja odakle staza vodi prema Milančevom (Velikom) buku, a koji predstavlja samo dio kompleksa martinbrodskih slapova na kojem se vrši kontrola i naplata ulaznica. 

Sedreno područje u Martin Brodu obuhvata mnogobrojne slapove od kojih se izdvajaju Jalak, Srednji i Donji, te Veliki slap (Milančev buk). Veliki buk najveći je i najljepši dio Martin Broda. Ima sedrenu barijeru visoku čak 54 m, a preko nje se prelijeva prosječno 63 m3/s vode. Ukoliko odlučite posjetiti Martin Brod možete uživati u organizovanim pješačkim rutama, gdje se obilazi manastir Rmanj i martinbrodski slapovi i vodopadi, što predstavlja jedinstven spoj kulturno-historijskog naslijeđa i prirodnih ljepota.

Turisti u Martin Brod najviše dolaze zbog prirodnih lijepota i unskih slapova, odmora, ribolova ali i gastronomske ponude ukojoj preovladavaju riblji specijaliteti. 

Nedaleko od ovog ulaza nalazi nalazi se piknik zona Lučica opremljena natkrivenim stolovima i klupama koja je domaćem stanovništvu i gostima postala idealno mjesto za ugodan provod slobodnog vremena u prirodi uz svježinu obližnjeg Unca koji se nedaleko od ovog lokaliteta ulijeva u Unu. Piknik zona se nalazi na desnu stranu puta nakon samog ulaza u Martin Brod.