Ulaz br. 1 Gorjevac

Ulaz br. 1 "Gorjevac" se nalazi uz magistralnu cestu M-5, na 14-om kilometru od centra Bihaća, a u pravcu Bosanskog Petrovca i dalje ka srednoj Bosni i Sarajevu. Ovo je jedan o tri uspostavljena ulaza u posjetilačku zonu Štrbački buk-Lohovo kroz koji možete preko s. Doljani doći do Štrbačkog buka. Dionica Gorjevac - Štrbački buk je dugačka 14 kilometara i pogodna je za rekreaciju biciklom i pješice šumskim makadamskim putem, a pristup je moguć i vlastitim vozilom. Od ove dionice na trećem kilometru desno, započinje planinarska staza prema Velikom i Malom Ljutoču kao i vidikovcu Sokolovača. Ova staza nije kružna, te se istom stazom mora vratiti na početnu poziciju, a jedan njen dio je pogodan za vožnju brdskim biciklom.

Na četvrtom kilometru od ulaza br. 1 počinje biciklističko pješačka staza dužine 8 km (makadamski šumski put) od Velikog majdana do vrha Ljutoč (1.168 m/nv). Sa vidikovca Ljutoč "puca pogled" na grmečki masiv i planine Osječenicu (1.795 m/nv), Plješevicu (1.657 m/nv) i Klekovaču (1.962 m/nv). Ova staza je namjenjena samo za pješačenje i biciklizam,te zabranjen je pristup motornim vozilima (automobil, motocikl, quad i sl.). 

Na sedmom kilometru od ulaza se odvaja šumski put za Loskun na rijeci Uni, a odakle je pješačka staza uz obalu i preko željezničkog mosta vodi ka Troslapu i Dvoslapu odnosno ulazu br. 6 Lohovo. 

Na vrhu Ljutoč se nalaze bazne stanice i releji mobilne telefonije. Strogo je zabranjeno i kažnjivo penjanje na stubove tj. antenske nosače koji se nalaze na ovom lokalitetu.

Udaljenost od Bihaća do Štrbačkog buka via ulaz br. 1 "Gorjevac" i s. Doljani = 34 km. 

Napomena: Ovaj makadamski put nije prilagođen za šira i niska vozila sa nisko profilnim gumama i aluminijskim felgama. Za takva vozila predlažemo ulaz br. 3 "Ćelije. Ulaz Gorjevac je pogodan za rekreativce, kao i one koji vole uživati u šumsko livadskim krajobrazima uz posmatranje flore i faune područja.

Max. brzina vozila na ovoj dionici je 30 km/h !

Obavezo pročitati pravila ponašanja koja su istaknuta na ulazu i pridržavati se istih u ovoj zoni stroge i usmjerene zaštite.