Sportovi na vodi

Rafting je spuštanje po manje ili više divljim rijekama u gumenom čamcu koji se naziva raft. Iako spada u ekstremne sportove, rafting je prvenstveno vid sportske rekreacije, avantura i pravi turistički užitak. Pogodan je za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja, ali obavezno uz pratnju licenciranog upravljača čamcem (skipera).

Neodgovorno ponašanje posjetitelja koji odluče da se sami i bez nadzora spuštaju raftingom niz rijeku Unu, može imati ozbiljne posljedice po sigurnost ljudi, kao i za očuvanje sedrenih barijera kao jedne od najvećih vrijednosti rijeke. Ispadi ovog tipa ne samo da štete slici Nacionalnog parka, nego mogu imati i za posljedicu i znatno ugrožavanje individualne sigurnosti. Osim poduzimanja mjera podizanja svijesti o posljedicama neodgovornog ponašanja, incidenti ovog tipa se strogo kažnjavaju kako bi se minimizirala njihova pojava.

Ovisno od vremenskih uvjeta tokom određene godine, sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Najatraktivnija dionica na rijeci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo,  cijelom dužinom od 15 km proteže se kroz Nacionalni park. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidljiv sa puno manjih i većih slapova, brzaka i virova. Težina Une za vrijeme visokog vodostaja tokom aprila i maja je od 3-5 stepeni, a tokom srednjeg vodostaja, težina je 2-4 stepena, staza je složena i snažna sa uzburkanom vodom oko stijena sedre, strujama i zavojima.

Naziv etape: ŠTRBAČKI BUK - LOSKUN - LOHOVO
Dužina etape: 15km
Trajanje vožnje: cca 3-4 sata
Težina vode oko 3-5 stepeni (1. dio)
Težina vode oko 1-2 stepeni (2. dio)
Temperatura vode:proljeće-ljeto od 13 do 17°C

Pravila raftinga:

  • U raftingu se učestvuje isključivo na vlastitu odgovornost učesnika. Svaki učesnik prije raftinga mora ostaviti potpis kojim potvrđuje učešće u raftingu na vlastitu odgovornost.
  • Pažljivo slušati upute skipera na startu raftinga o ponašanju u čamcu zbog osobne sigurnosti i sigurnosti ostalih članova posade tokom plovidbe.
  • Svi članovi moraju na sebi imati odgovarajuću opremu. Oprema uključuje: OBAVEZAN sigurnosni prsluk! OBAVEZNU kacigu! Po potrebi neoprensko odijelo i neoprensku obuću.
  • Nadzornik Nacionalnog parka i skiper imaju pravo isključiti sudionika raftinga, ukoliko njegovo ponašanje može ugroziti ostale
  • Konzumacija alkohola je strogo zabranjena neposredno prije početka vožnje, tokom vožnje i na pauzama
  • U slučaju ispadanja iz čamca obavezno je slušati upute skipera o načinu vraćanja u čamac, a također pilikom prelaženja izvan čamca preko slapova ili brzaka, obavezno čekati upute skipera, jer u protivnom preuzimate odgovornost za vlastitu sigurnost.