Obilježen Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obilježava u cijelom svijetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, s ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Obilježavanje Dana zaštite životne okoline važan je događaj za sve stanovnike planete Zemlje, a u znak podrške zaštiti prirode, u organizaciji Unskih smaragda, Privredne komore USK-a, Pedagoškog zavoda USK-a, te uz podršku J.P. Nacionalni park „Una“ i Vlade USK-a, danas je u amfiteatru „Srednje mašinsko-saobraćajne škole“ u Bihaću, upriličena manifestacija pod motom „Poveži se sa prirodom“.

Nakon pozdravne riječi i Ekološkog časa o zaštiti životne sredine, prisutni su imali priliku pogledati kratki poučni film na temu „Reciklaža otpada“, a potom je održan Eko kviz pod nazivom „Una i ekologija“ u kojem su učešće uzeli učenici osnovnih škola Unsko-sanskog kantona, pobjednici općinskih takmičenja i prethodnih eko-kvizova.

Neposredno nakon takmičenja i proglašenja pobjednika, uručeni su pokloni najboljima i organiziran je obilazak grada Bihaća uz druženje i ručak u obližnjem restoranu uz samu obalu rijeke Une.

Zahvaljujemo se i čestitamo svim učenicima na učešću i njihovim nastavnicima koji su ih pripremali za takmičenje, a ovu priliku koristimo da svim građanima čestitamo Svjetski dan zaštite životne sredine, uz poruku da svako od nas razmisli o našim postupcima i akcijama koje bi trebalo da poduzmemo, te da shvatimo da svi mi imamo jedan zajednički cilj, a to je očuvanje života na Zemlji.