Razglednice sa Une - Nacionalni park Una

Biološka raznolikost, iznimno lijep prirodni krajolik, bogata kulturno-historijska baština, karakteristike su gornjeg toka rijeke Une, zahvaljujući kojim je ovo područje 2008. godine proglašeno Nacionalnim parkom. Očuvanje ovog kraja i svega onog što nam je priroda poklonila, i što su stoljećima čuvali i ostavili nam u amanet naši preci, zadatak je povjeren menadžmentu i uposlenicima Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“.

Uporedo sa izvršavanjem primarnog zadatka, stvaran je i ambijent za uspostavu selektivnog turizma.

Krug prijatelja Nacionalnog parka, onih koji žele da se ovo područje očuva, zaštiti, ali isto tako da se turistima omogući boravak i uživanje u svim ljepotama iz godine u godinu je proširivan tako da ni podrška nije izostala.

Zajedničko djelovanje Javnog preduzeća Nacionalni park „Una“, brojnih institucija, udruženja i stanovnika, rezultiralo je sve većim interesom turista. Danas se s pravom Nacionalni park Una može pohvaliti da je u samom vrhu ljestvice po pitanju povećanja broja posjetilaca.

Nacionalni park Una – savršen spoj prirodnih ljepota, kulturno-historijskog naslijeđa, odlične turističke ponude, ljubaznih mještana – spoj koji svi ljubitelji prirode trebaju doživjeti i kojem će se nakon prvog dolaska sigurno ponovo vratiti.