Uspostavljena mreža stakeholdera Sava TIES u Nacionalnom parku "Una" - Bihać, BiH

U Bihaću, Bosna i Hercegovina, u četvrtak 18.04.2019. godine Nacionalni park „Una“ održao  je radionicu Sava TIES projekta – Radni paket 3, s ciljem uspostavljanja mreže svih sudionika iz različitih sektora radi postizanja efikasnog i dugoročnog upravljanja invazivnim stranim vrstama sa naglaskom na Japanski dvornik koji je identifikovan na  i oko područja Parka. Radionica koja je održana u prelijepom ambijentu Ville Majestic na obali rijeke Klokot, bila je  veoma posjećena i učinkovita, a rasprava veoma korisna. Nakon što su domaćini predstavili Park i rad na samom projektu, prezentacije na temu Japanskog dvornika imali su predstavnici Biotehničkog fakulteta, Zavoda za javno zdravstvo USK i Poljoprivrednog zavoda USK. Pored njih sastanku su još prisustvovali i predstavnici OŠ Kulen Vakuf – Orašac, MZ Kulen Vakuf, Grupe Atlantis Kulen Vakuf, ribari - Udruženje Fly fishing club, ASK-colsulting, predstavnici Unskih smaragda kao i uposlenici NP Una, ali i specijalni gosti, partneri na projektu iz Udruženja „Pokret Gorana“ iz Sremske Mitrovice koji su ujedno i upravitelji  Specijalnim rezervatom prirode „Zasavica“.

U drugom dijelu radionice vodila se diskusija o tome gdje svako od njih pojedinačno vidi svoju ulogu u ovom projektu, predlagali teme za treninge, ali davali i sugestije za izradu dokumenata i aktivnog učestvovanja na konferencijama i sastancima važnim za projekat.

Zaključak je da su svi akteri izrazili dobru volju da svojim znanjem i angažmanom doprinesu uspješnoj realizaciji projekta, odnosno pronalasku učinkovitog rješenja za trajno i efikasno uklanjanje, kao i suzbijanje invazivnih stranih vrsta biljaka.