DAN PLANETA ZEMLJE 2022

"𝟐𝟐. 𝐚𝐩𝐫𝐢𝐥 - 𝐃𝐚𝐧 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐞𝐭𝐚 𝐙𝐞𝐦𝐥𝐣𝐞" se ove godine obilježava pod sloganom "𝐈𝐍𝐕𝐄𝐒𝐓𝐈𝐑𝐀𝐉𝐓𝐄 𝐔 𝐍𝐀𝐒̌𝐔 𝐏𝐋𝐀𝐍𝐄𝐓𝐔", a fokusira se prvenstveno na posljedice klimatskih promjena na Planetu koje svi već osjećamo i s toga smo danas ugostili prijatelje i suradnike Nacionalnog parka "Una" i zvanično obilježili početak suradnje između USAID Developing Sustainable Tourism in Bosnia & Herzegovina - Turizam, Nacionalnog parka "Una" i Svjetskog fonda za zaštitu prirode WWF Adria uz podršku Federalno ministarstvo okoliša i turizma (FMOiT), a koja će rezultirati stvaranju novog Plana održivog upravljanja Parkom i uključivanja lokalne zajednice s područja NP "Una" u aktivnu provedbu istog, te realizaciji drugih aktivnosti vezanih za podizanje svijesti o privrednoj i ekološkoj vrijednosti zaštićenih područja, promovisanje, očuvanje i širenje zaštićenih područja.
U znak poštovanja i zahvalnosti prema Nacionalnom parku "Una" gosti su danas nakon obilaska prirodnog fenomena i najvišeg vodopada na rijeci Uni "Štrbački buk" posadili sadnice autohtone vrste kruške u ovoj posjetilačkoj zoni Parka.
Zahvaljujemo se ministrici FMOIT-a dr. Editi Đapo, gospodinu Karl Wurster - direktoru Ureda za ekonomski razvoj USAID-a, gospodinu Ibrahim Osta – šefu USAID Turizam, gospodinu Đorđu Stefanović - šefu WWF Adria u BiH, kao i svim prisutnim gostima, prijateljima, predstavnicima medija što su ovogodišnju proslavu Dana planeta Zemlje s nama prigodno obilježili u Nacionalnom parku "Una", te posvetili pažnju i stavili fokus upravo na naš uspješan dugogodišnji rad posvećen zaštiti, očuvanju i razvoju cjelokupnog područja.