Domaćinstvo "Čardaklije"

../addPhotos/uploads/nationalparkuna_1450174038212085832.jpg

Information

adresse: Vrtoče, Bosna i Hercegovina

telefon: +387 66 810 000, +387 66 810 0

e-mail: cardaklije.vrtoce@gmail.com

web: Website öffnen zu hören!

Na 30-om kilometru magistralnog puta Bihać-Sarajevo, 12 km od Nacionalnog parka Una, 2 sata od Jadranskog mora i 70 km od Plitvičkih jezera, smješteno je Seosko domaćinstvo „Čardaklije“. Preci današnjih vlasnika, porodice Radošević, doselili su na ovo područje iz Like, ispod Velebita, još u davnom 14. vijeku. Priča kaže da ih je pod južne padine Grmeča ispeo slijepi starješina na slijepom konju, na mjesto gdje potočić Skakavac pada niz liticu i gdje im zapovijedi :“ Ovdje ustavite, ovdje ćemo zakućiti!“ Jedan od trojice braće, 1858. godine, Ilija, odvojio se od ostalih i napravio neobičnu kuću, visoku i vitku. Mještani ovu kuću nazvaše „čardak“, a njene ukućane „Čardaklije“. Otuda potiče naziv ovog seoskog domaćinstva.

Danas, „Čardaklije“ su staro seosko domaćinstvo na kojem se živi i radi onako kako su to naši preci radili. Od Čardaka, najvišeg objekta u domaćinstvu, u kojem se na tradicionalan način pripremaju meso i mlijeko, preko Gostinske kuće kao centralnog objekta domaćinstva sa restoranom kapaciteta 70 sjedećih mjesta i vanjskom baštom kapaciteta oko 200 mjesta, zatim Bosanske kuće u kojoj se njeguju stari zanati, te tradicionalna priprema pekmeza i čaja, pa sve do Vesele kuće namijenjene ljubiteljima dobre kapljice. „Čardaklije“ pružaju svojim posjetiocima ugodan prirodni ambijent i tradicionalna jela i pića. Za sve ljubitelje aktivnog odmora, pruža se mogućnost jahanja konja, vožnja fijakerom, sulkama ili konjskim kolima. U sklopu centra smještena je i sala za edukacije i seminare kapaciteta 50 sjedećih mjesta. U neposrednoj blizini centralnog djela nalaze se smještajni objekti. Riječ je o tipskim seoskim kućicama apartmanskog tipa sa 4 ili 6 ležaja.

Boja osušenog čaja od šipka, miris soka od zove, ukus pekmeza od šljiva, pravljenih po tradicionalnim recepturama, nekoga će vratiti u djetinjstvo, za nekoga biti prvo iskustvo, a za nas, Vaše domaćine, ponos da imamo predivan prirodni ambijent koji želimo sačuvati i s Vama djeliti.

Cijene smještaja:
1. Seoska kućica (5 osoba)       90 KM
2. Seoska kućica (2 osobe)       60 KM
3. Hostelski smještaj                25 KM / po osobi

Napomena:
Doručak uključen u cijenu!

Edukativne radionice za djecu "Škola u prirodi"

1. Dolazak i obilazak domaćinstva (upoznavanje sa životinjama sa akcentom na autohtone pasmine bosansko-brdskog konja,tornjaka, pramenke, te značaja njihovog očuvanja)
2. Degustacija uštipaka od heljdinog brašna, upoznavanje sa heljdinog kao biljkom,mljevenje u mlinu i ukazivanje na sve veću upotrebu i ljekovita svojstva
3. Jahanje konja 
4. Ručak (pileći file sa žara, ćevapi u lepinji i domaći sok) 
5. Seoska olimpijada (skakanje u vrećama, vuča konopca...)
6. Vožnja fijakerom 
7. Čarobna šuma (bajke u šumi uz animacije)
8. Slobodne aktivnosti (napominjemo da uz to što su sve grupe pod stalnim nadzorom domaćina, teren je takav da nema opasnosti po djecu). 
 
Cijena : 10 KM/osobi