Napokon počelo uređenje puta Kulen Vakuf-Martin Brod

Nakon nekoliko mjeseci čekanja i više obraćanja JP Nacionalni park "Una" Bihać prema nadležnoj JU "Direkcija regionalnih cesta Unsko-sanskog kantona" u vezi lošeg stanja putne komunikacije Kulen Vakuf-Martin Brod, danas su napokon strojevi firme "BSB Sunny boy" izašli na teren, te ubrzo očekujemo bolje uvjete za saobraćanje u ovom dijelu NP Una.

Lokalno stanovništvo ali i sve veći broj turista negoduju zbog loših putnih komunikacija koje vode do najatraktivnijih lokaliteta Parka, a turistička sezona je svake godine sve duža, barem u NP Una.

Pored neugodne vožnje i prašine, postavlja se i pitanje bezbjednosti saobraćaja tokom ljetne sezone. To pokazuju i nemila dešavanja u proteklo vrijeme kada su se na putnoj komunikaciji Kulen Vakuf-Martin Brod u zadnja 2 mjeseca desila dva sletanja putničkih vozila sa kolovoza uz same obale Une. Zadnji put su to bili turisti iz Austrije sa dvoje male djece.

Sve je više razloga za značajnija ulaganja u javnu infrastrukturu u NP Una i to ne samo onu prometnu. U protivnom, neželjenih događaja će biti sve više, a samim će i turisti "u širokom luku" zaobilaziti NP Una i Unsko sanski kanton koji obiluju prirodnim vrijednostima, ali do kojih vode loši i opasni putevi.

To niko od nas ne želi u vrijeme kada svi pokazatelji u turizmu bilježe znatan rast iz godine u godinu.