Razglednice sa Une - Kulen Vakuf

Kulen Vakuf, naselje smješteno 46 kilometara južno od Bihaća, iznimno je primamljiva turistička destinacija Nacionalnog parka Una. Putujući kroz smaragdnu dolinu turisti se rado zadržavaju u ovom naselju, a mnogi od njih se opredjeljuju za višednevni boravak. Uživanje u pitomom i mirnom kraju upotpunjuje ljubaznost mještana koji su se razvojem Nacionalnog parka opredjelili za bavljenje turzimom i kako nam kažu nisu pogriješili, jer interes za smještajne kapacitete je iz godine u godinu sve izraženiji.
 
Bilo da se radi o motelima ili pansionima svi zadovoljavaju kriterije turista, i svi uz udobne i moderno uređene sobe, nude prekrasno okruženje gdje zaljubljenici prirode mogu uživati u čarima ljepotice Une. Tu su i plaže, sportski tereni. Ono u čemu gosti posebno uživaju jeste domaća kuhinja sa tradicionalnim bosanskim specijalitetima.
 
Boraviti u smaragdnoj dolini, a samim tim i u Kulen Vakufu, znači obogatiti svoju dušu, ponijeti nešto duboko u sebi, nešto što se doživljava svim čulima i što se zadržava u najljepšim sjećanjima na ovu bosansku oazu mira.