Razglednice sa Une - Fly Fishing on Una River

Gornji tok rijeke Une oduvijek je bio pravi raj za ljubitelje ribolova. Izuzetno bogat riblji fond, koji obuhvata 15 vrsta ribe iz četiri reda i 6 porodica, ali i prekrasna te pitoma priroda, idealni su za savršen odmor i opuštanje.

Uspostavljanjem Nacionalnog parka Una, ribolov postaje dio bogate turističke ponude, s tim da se duž čitavog gornjeg toka, ribolovci moraju pridržavati određenih pravila i propisa predviđenih za zaštićena područja, u koja se ubraja i nacionalni park. Shodno tome, uspostavljeni su ribolovni reviri od kojih su 3 namijenjena mušičarenju ili flyfishingu.

Ova ribolovna disciplina veoma brzo postaje omiljena kod domaćih ribolovaca te je 2011. godine osnovan i prvi Fly Una Fishing klub. Zahvaljujući aktivnostima koje provode, članove Fly Una fishing kluba možemo svrstati u red najvećih prijatelja Nacionalnog parka. Vodeći se izrekom da na mlađima svijet ostaje, u klubu se posebna pažnja usmjerava na obučavanje djece i omladine.

Mušičarski reviri unutar Nacionalnog parka Una, Martin Brod-Unac-Kulen Vakuf i revir Bjelila-Loskun, izuzetno su bogati ribom, zahvaljujući redovnom poribljavanju koje vrši Nacionalni park Una, potom odgovornosti ribočuvara, ali i savjesti samih ribara.

Ovdje vrijedi pravilo, ribar kad ribu ulovi, treba da je poljubi, a potom živu u rijeku vrati.