UNSKI SMARAGDI OBILJEŽILI 05. JUNI SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA, EKO KVIZ : “UNA I EKOLOGIJA 2019”

U organizaciji “Unskih smaragda”,  u saradnji sa JP Nacionalni park “Una” i uz podršku  BH Telecom-a,  JU Pedagoškog zavoda USK-a, Privredne  komore USK-a, Grada  Bihaća, Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK-a, Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a   i  osnovnim  školama, Unski smaragdi su obilježili 05. juni Svjetski Dan zaštite okoliša održavanjem Kantonalnog takmičenja iz oblasti znanja ekologije  „EKO KVIZ“ pod nazivom  „Una i ekologija 2019“.

EKO KVIZ  je skrenuo pažnju na aktuelne probleme današnjice sa ciljem upoznavanja javnosti o potrebi očuvanja kako  urbane životne sredine tako  i  očuvanja održivog razvoja prirodnih resursa.

Cilj ovog kviza bio  je educiranje i motiviranje kako djece  tako i građana  da rijeku Unu  očuvaju  bistrom, vazduh čistim i prirodu zdravom.

Posebna pažnja ukazana je na zaštitu vodnih bogatstava od prekomjernog zagađenja različitim ambalažnim otpadom, a u najvećoj mjeri se to odnosi na onečišćenje jednokratnim plastičnim predmetima.

Učešće u Kantonalnom takmičenju  iz oblasti znanja ekologije  „EKO KVIZ“  pod nazivom  „Una i ekologija 2019“ uzele su sljedeće škole:

-JU OŠ „Prekounje“ Bihać

-JU OŠ „Fajtovci“ Sanski Most 

-JU OŠ „ Prva osnovna škola“ Velika Kladuša

-JU OŠ „ Ahmet Hromadžić“ Bosanski Petrovac

-JU OŠ „ Prva osnovna škola“ Bosanska Krupa

-JU OŠ „Sanica“ Ključ

-JU OŠ“Suljo Mirvić“ Konjodor Bužim

 

 

Prva tri  mjest takmičenja „EKO KVIZ“ pod nazivom  „Una i ekologija 2019“  osvojili su:  

I mjesto: JU OŠ „Prekounje“ Bihać

II mjesto: JU OŠ „Fajtovci“ Sanski Most

III mjesto: JU OŠ „ Prva osnovna škola“ Velika Kladuša

 

Svjetski Dan zaštite okoliša obilježava se u više od 140 zemalja svijeta radi poticanja građana na odgovorno ponašanje za očuvanje planete.

Završetkom takmičenja iz oblasti znanja ekologije došli smo do zaključka da su svi učesnici  samim svojim učešćem u „EKO KVIZ“-u  ustvari i pobjednici.

Svim učenicima, a i takmičarima  koji su zauzeli prvo, drugo i treće mjesto uručene su simbolične nagrade ispred  Unskih smaragda i Nacionalnog parka „Una“.