Razglednice sa Une - The Sultan Ahmed's Mosque


Kažu da se svaki kraj, svaka sredina, mogu ponositi svojom historijom, tradicijom, kulturom, svojim spomenicima ili svojim prirodnim ljepotama. No, malo je sredina koje sadrže sve navedeno, sredina u kojima nailazimo na spoj onoga što je priroda stvorila i onoga što je ljudska ruka stoljećima gradila. Da bismo pronašli takvo područje, ne moramo daleko putovati, dovoljno je posjetiti Nacionalni park Una.

Pored čarobne raskoši koju priroda nudi, pažnju svakog putnika i prolaznika izazvat će i brojni kulturno-historijski i vjerski spomenici. Jedan takav spomenik, Sultan Ahmedova džamija, više od 4 stoljeća krasi kulenvakufsku čaršiju. Kroz burnu prošlost džamija je poput brojnih drugih kulturno-historijskih i vjerskih objekata više puta stradala i iznova je obnavljana, ali tako da i danas ima prvobitni oblik.

Zbog svoje burne prošlosti, ali i prekrasne unutrašnjosti i vanjskog izgleda, ova džamija je često posjećena od strane turista.

Vrata, rekoše nam, uvijek su otvorena za dobronamjernike koji se obilazeći ovakve objekte žele upoznati sa prošlošću ovoga kraja.