Unski smaragdi obilježili Svjetski dan jabuke

Danas, u punoj dvorani Kulturnog centra u Bihaću, u organizaciji “Unskih smaragda” i Dječijeg ekološkog parlamenta, obilježen je 20. oktobar - Svjetski dan jabuke, koji se u svijetu ove godine obilježava po dvadeset osmi put.  Ovaj značajan ekološki datum obilježen je uz prisustvo mnogobrojnih gostiju, a kroz program manifestacije vodile su nas dječija ekološka gradonačelnica Emina Šabić i dječija ekološka dogradonačelnica Dalila Majetić. Tako je održana već tradicionalna manifestacija posvećena jabuci pod motom “Jabuka na dan – doktor ti nije potreban”.

Pjesmom i igrom, najmlađi Unski smaragdi, djeca iz dječijih vrtića iz Bihaća, kao i učenici osnovnih škola, pokazali su koliko znaju o zdravstvenoj vrijednosti jabuke i njenoj ulozi u izgradnji zdravog života. Cilj ove manifestacije je potaknuti svijest kod najmlađih te informirati javnost o važnosti svakodnevnog konzumiranja jabuke, promovirati njene zdravstvene kvalitete i utjecati na očuvanje mnogobrojnih sorti jabuka koje nestaju. Učesnici programa bili su:

- Učenici OŠ “Harmani 1” sa nastavnicom Rasemom Delić
- Dječiji vrtić “Prvi koraci” Bihać
- Javna ustanova “Gradski vrtić – Bihać”
- Dječiji vrtić “Kućica” Bihać
- Dječiji vrtić „Pinokio“ Bihać
- Dječiji vrtić “Filli” Bihać
- Dječiji vrtić “Una Logen” Bihać

Tako je jabuka, “kraljica voća“, danas živjela u svakom stihu, pjesmi i igri naših mališana.

Na kraju programa, Dječiji ekološki parlament je počastio učesnike jabukama.

Zahvaljujemo se našim sponzorima koji su podržali ovu lijepu ekološku manifestaciju, a to su Nacionalni park Una, Kulturni centar Bihać, Piljarnica „Bambi“ iz Bihaća, naš umjetnik čika Raif zadužen za predivno uređenu scenu, Hotel Kostelski buk, BH Telecom, zatim Uprava Grada Bihaća, Pedagoški zavod USK-a, Privredna komora USK-a kao i naši mediji.

Uz slogan: „Jabuka na dan i doktor ti nije potreban“, zahvaljujemo se našim učenicima, našim nastavnicima, tetama, roditeljima i najmlađim Unskim smaragdima na učešću. Hvala i svim gostima, medijima i ljubiteljima jabuka koji su podržali i uveličali današnju manifestaciju.