Francuski Ambasador u BiH Guillaume Rousson oduševljen Nacionalnim parkom Una

Unsko-sanski kanton posjetio je francuski ambasador u BiH Guillaume Rousson sa namjerom da ostvari suradnju u oblasti kulture i projekata promocije francuskog jezika.

Pored sastanka sa premijerom Mustafom Ružnićem, ministrom obrazovanja Damirom Omerdićem, prorektorom za naučnoistraživački rad i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Bihaću, ambasador je posjetio i Nacionalni park Una.

Na vodopadu Štrbački buk ambasador je shvatio da nijedan veleposlanik u našoj zemlji ne bi trebao otići dok ne vidi ovu neopisivu prirodnu ljepotu.

- Mogu reći da sam impresioniran, ljepši je nego što sam očekivao da će biti gledajući ga na fotografijama. Sviđa mi se i sve ostalo. Zaista, ovdje postoji jedan moderni turizam koji istovremeno odgovara posjetiocima i poštuje i čuva netaknutost i autentičnost prirode, kazao nam je ambasador.

- Ovo se sve uklopilo, nađena je jedna dobra formula za ravnotežu da se očuva prostor, ali i da se u velikom broju dovedu ljudi. To je model koji mi trenutno u Francuskoj primjenjujemo, težimo da sve uskladimo sa prirodom i u dobroj mjeri smo uspjeli u tome, kazao nam je ambasador.

A u Bihaću je turizam tek u razvoju i još je moguće uskladiti se sa trendovima, maksimalno zaštititi prirodu, ali i popraviti putnu komunikaciju za ovo atraktivno odredište. Mali biznisi i turistička ponuda će rasti.

- Mislim da bi mnogo više Bišćana moglo da prodaje svoje proizvode ovdje. Jeste daleko i makadamski je put, ali vjerujte da se isplati. Ja prodajem med i pletem haljine i tunike. Haljinice su mi kupili čak i američka ambasadorica i supruga našeg Edina Džeke, kazala nam je Ademela Šušnjar koja ima turistički štand.

Unsko sanski kanton ima potencijala koji zaslužuju da se o njima zna i izvan granica BiH. Inače, Nacionalni park Una i Štrbački buk u 2018. godini  do sada su zabilježili oko 90.000 posjeta turista, a sezona još uvijek traje.