Izbor najljepšeg dvorišta u NP Una za 2018

U povodu završetka akcije "Najljepše uređenog dvorišta u NP Una za 2018 godinu", krajem mjeseca decembra  upriličena je svečanost na kojoj su učesnicima uručene nagrade i priznanja.
Akcija je organizirana u cilju očuvanja tradicije cvjetnih dvorišta, podizanja svijesti građana o značaju uređenja i brige o vlastitom dvorištu, ulici, mjestu i njegovoj čistoći, očuvanju životne sredine, a što svakako doprinosi i boljoj turističkoj ponudi Nacionalnog parka "Una".
Svi oni koji su se prijavili za učešće u akciji su odlični primjeri kako se ličnim angažmanom može doprinijeti da se svi, pa i turisti koji svake godine u sve većem broju posjećuju područje Nacionalnog parka, osjećaju prijatnije i da sa sobom ponesu puno bolju sliku ambijenta u kojem živimo.
Kriteriji za ocjenjivanje su bili slijedeći: održavanje i urednost, uloženi trud, izbor i njegovanje biljaka, poštivanje tradicije i elemenata našeg podneblja kao i ukupni estetski dojam. S obzirom da se radi o ruralnom području, dvorišta su uređena uglavnom u etno stilu i svako je ogledalo kreativnosti domaćina. Komisija za odabir je imala veoma težak zadatak. Imjući u vidu da se ova akcija organizira po prvi put i da je skoro svako prijavljeno dvorište moglo ponijeti titulu najljepšeg, odlučili smo se da pored Diploma,  novčane nagrade po svim kategorijama dijele po dva kandidata i to:
 
1. Prvu nagradu u iznosu od 1.000,00 KM dijele Mešić Fazlija iz MZ Orašac i Obradović Dušan iz MZ Martin Brod
2. Drugu nagradu u iznosu od 600,00 KM dijele Hrnjić Marija iz MZ Kulen Vakuf i Behrem Denis iz MZ Orašac, te
3. Treću nagradu u iznosu od 400,00 KM dijele Droba Jovanka iz MZ Martin Brod i Ahmet Topić iz MZ Kulen Vakuf.
 
Svim ostalim učesnicima su dodijeljene Zahvalnice na učešću u akciji.
Neka ove nagrade budu priznanje ali i poticaj za daljnji rad. 
Hvala svim ucesnicima!
 
U prilogu su nagra]ena, najljepse uredjena dvorista u nasem Parku.
 
Uzivajte!