„2. Foto rafting na Savi“

Protekli vikend (nedjelja, 29.9.2019.) u Zagrebu je održan „2. Foto rafting na Savi“ koji je ove godine posvećen djeci nacionalnih manjina, slijepim i slabovidnim osobama. Ovim događajem se želi osobama s posebnim potrebama omogućiti da osjete rijeku Savu putem plovidbe u raft čamcima, a jedan od ciljeva je i jačanje tolerancije među ljudima i raznim etničkim skupinama koje žive u glavnom gradu Hrvatske. Ovaj događaj već drugu godinu zaredom organizira Dunavska mreža sa partnerima i na neki način između ostalog oživljava plovidbu na Savi, poput savskih splavara koji su se nekad davno sa svojom robom zavlačili ispod mostova i polako gradili Savsku cestu kao prvu poduzetničku zonu.

Sa slijepim i slabovidnim sugrađanima i djecom manjina protekli vikend su bili kajakaški asovi iz Hrvatske i BIH, koji su na ovaj način iskazali poštovanje i brigu koje sportaši  općenito imaju prema ljudima sa ograničenim mogućnostima. Iz grada Bihaća ovaj događaj svojim učešćem su podržali predstavnici Nacionalnog parka Una i rafting agencije Una RC Kiro rafting koji su kao i lani sa svojom opremom i skiperima dali svoj obol manifestaciji i doprinijeli da na Savi zaplovi što veći broj učesnika.

Pored Jadranskog mosta na startu Foto raftinga, direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić je gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću uručio Priznanje „Prijatelj rijeka Une Save“ i na ovaj način pozvao Grad Zagreb i Gradonačelnika na veću suradnju na zaštiti i promociji prirodnih vrijednosti, jačanju ekološke svijesti i razvoju turizma na rijekama savskog sliva bez obzira na administrativne granice. Pri tome je istaknuo da rijeka Una sa svojim prirodnim i kulturnim vrijednostima ima itekako značajan turistički potencijal, te kao granična rijeka u jednom dijelu svog toka plijeni pažnju sa obje strane granice, prvenstveno zbog potrebne zaštite, ali isto tako i zbog potencijala koje ima za stvaranje određenih dobrobiti i samim tim stvaranja boljih uvjeta za život domicilnog stanovništva koje na žalost sve više napušta Pounje. Iako Grad Zagreb dosta ulaže i daje podršku za ekološke aktivnosti, ovim je inicirana jedna šira suradnja koja bi uskoro trebala da uključi više subjekata iz BIH i Hrvatske, a sve sa ciljem zajedničkog nastupa kada je u pitanju zaštita i promocija rijeka savskog sliva.

Krenimo sa Unom u Savu, a onda neka nam se pridruže i druge rijeke i ljudi da „plovimo“ dalje sa zajedničkim ciljevima i projektima koji se tiču dobrobiti za ljude i rijeke...

Obilježavanje Europskog tjedna sporta nastavljen je sa domaćinima u Kajak kanu klubu Zagreb i u ugodnoj šetnji kraj Save.