SAVA TIES - Događaji posvećeni jačanju svijesti

DIVERTERRA

U prostoru Posjetiteljskog centra Repušnica, od 8. do 30. rujna održana je multimedijalna edukativna izložba Diverterra.

Ova zanimljiva mobilna izložba sadrži multimedijalne sadržaje te didaktička pomagala namijenjena djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Izložba kroz sedam tema djecu educira o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama, zaštiti prirode i bioraznolikosti. Teme izložbe narativno predstavljaju animirani likovi sedam životinja (avatara): jež, morska kornjača, vidra, ris, dinarski voluhar, medvjed i pčela. Izložba je od početka godine putovala po različitim zaštićenim područjima Hrvatske.

Izložba Diverterra mobilna je komponenta budućeg Informacijsko – edukativnog centra Diverterra, projekta Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Sa ciljem podizanja svijesti javnosti o projektu SavaTIES te važnosti prekograničnog upravljanja invazivnim vrstama, Park prirode Lonjsko polje je u Posjetiteljskom centru Repušnica postavio izložbu o invazivnim vrstama. Naime, invazivne su vrste jedan od glavnih uzroka gubitka biološke raznolikosti. Ta postava svojim se edukativnim sadržajem nadovezuje na multimedijsku izložbu Diverterra Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Posjetiteljima su dijeljene promotivne majice i letci sa osnovnim podacima o projektu i invazivnim biljkama u bazenu rijeke Save.

 

FUNGIFEST 2020

 

Fungi vikend, festival gljiva u Parku prirode Lonjsko polje, održao se u subotu i nedjelju, 26. i 27. rujna, u Posjetiteljskom centru Repušnica u istoimenom mjestu kraj Kutine.

Bogat program pripremili su Turistička zajednica grada Kutine, Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje i Centar za istraživanje gljiva „Russula“ Novska.

Posjetitelji su razgledali veliku izložbu gljiva, edukativne sadržaje o biološkoj raznolikosti Lonjskog polja i važnosti njezina očuvanja.

Izložba gljiva je, prema preporukama epidemiologa, bila postavljena na otvorenom. Izložile su se gljive Slavonije i Moslavine, a kako bi ih posjetitelji što bolje upoznali, sve su bile označene karticama s hrvatskim i znanstvenim nazivom, oznakom jestivosti i ljekovitosti.

Pod vodstvom stručnih vodiča organizirani su biciklističkii pješački obilasci Parka prirode Lonjsko polje te vožnje kanuom.

Posjetitelji Fungi vikenda upoznali su i projekt SavaTIES povezan s borbom protiv invazivnih vrsta u zaštićenim područjima u slivu rijeke Save. Prisutnost invazivnih vrsta značajno utječe na promjene u staništima, pa tako i na bioraznolikost gljiva.

Tom prigodom također su posjetiteljima dijeljene promotivne majice i letci sa osnovnim podacima o projektu i invazivnim biljkama u bazenu rijeke Save.